The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 25/03/2014

Dracula 2000 (2000)

Dracula 2000 (2000)

Patrick Lussier
Christopher Plummer, Gerard Butler, Omar Epps, Jennifer Esposito,... 
Zie meer details
Matthew Van Helsing, afstammeling van Abraham, is antiquair en heeft een shop in Londen. 
Zijn secretaresse Solina speelt echter dubbel spel en bezorgt haar vriend Marcus alle informatie om de veiligheidsvoorzieningen te omzeilen en diep in het gebouw binnen te dringen. Wanneer de criminele groep een zilveren doodskist aantreft, die bovendien beschermd wordt door enkele bloederige valstrikken, vermoeden ze dat de inhoud van onschatbare waarde moet zijn en nemen ze die met hen mee. Hun vlucht per vliegtuig richting New Orleans loopt echter faliekant af wanneer een van de snoodaards er in slaagt de kist te openen waar niemand anders dan Dracula in blijkt te liggen. Die slaat onmiddellijk aan het moorden waarna het vliegtuig crasht in de moerassen van Louisiana.

Een steeds slechter uitziende Matthew besluit zelf de dieven te achtervolgen, achterna gezeten door zijn opvolger Simon die hij eigenlijk had opgedragen in Londen te blijven. Al snel wordt duidelijk dat Matthew eigenlijk Abraham Van Helsing zelf is, in staat zijn eigen dood uit te stellen door verdund bloed van Dracula bij zichzelf te injecteren, en dat hij ook weet wat de volgende stap van de oervampier is. Echter blijkt de grootste zoektocht die naar de origine van het monster te zijn, om na honderden jaren eindelijk te weten te komen hoe de Nosferatu voor eens en altijd gedood kan worden.

Dracula 2000, volledige titel Wes Craven Presents: Dracula 2000, kende van bij het begin geen goeie start. Dat is nog bijzonder licht uitgedrukt als je weet dat producent Harvey Weinstein na het aankopen van het scenario onmiddellijk scenarist Scott Derrickson opbelde met de woorden: “I just bought this script and it stinks.” De bijzonder normale reactie van de man was dan ook waarom hij het gekocht had waarop Weinstein zei: “Because it’s called Dracula 2000!” Derrickson nam het scenario vervolgens onder handen, maar ook dat bleek niet geheel aan de verwachtingen van de beroemde producer te voldoen, waarna het script nog eens twee maal werd herschreven. Finaal slaagden regisseur Patrick Lussier (Drive Angry) en screenwriter Joel Soisson (Piranha 3DD) er in om ook daadwerkelijk tot opnames over te gaan.

Dat het resultaat uiteindelijk bijzonder mager is, mag dan ook niet verbazen al is het best verrassend te zien hoeveel bekende gezichten in de film opduiken. Namen als Christopher Plummer (Van Helsing) en Gerard Butler (Dracula) klinken sowieso al uitermate bekend in de oren, maar dat lijstje wordt verder aangevuld door onder andere Omar Epps, Jennifer Esposito en Nathan Fillion. Het grootste probleem van Dracula 2000 is dat zowat alles aan de film bijzonder mak is en, voor Twilight zijn intrede deed, eigenlijk nog het best kan omschreven worden als de tienerversie van de vampire movies: Butler die voor het overgrote deel met onbloot bovenlichaam rondloopt, de matige gore, de weinig originele make-up,…

Wat bij velen bovendien de wenkbrauwen deed fronsen, is het moment waarop we finaal te weten komen wie Dracula nu écht is. Verrassend is het minste wat je kan zeggen, al schofferen de makers zo wel iedereen die de vampieren mythos een warm hart toedraagt. Gelukkig blijven ze wel consistent en begrijpt de kijker eindelijk waarom zilver plots ook dodelijk is, maar toch. Een nog groter probleem had ik echter met de te lang uitgesponnen verhaallijn waarin Butler op zoek gaat naar zijn vrouwelijk ‘doel’, de telepathische band tussen beiden wordt te zwaar uitgemolken en wekt eerder verveling dan spanning op, die laatste term treedt trouwens over de ganse lijn nooit echt op de voorgrond. Uiteindelijk kijkt Dracula 2000 wel weg, maar daar is ongeveer alles mee gezegd. Verrassend dus dat de film na release op DVD plots een matig succes bleek te zijn waarna het duo Lussier – Soisson besloot nog twee direct to video sequels te maken, zijnde Dracula II: Ascension (2003) en Dracula III: Legacy (2005).
 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...