The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 08/11/2013

The Guillotines (2012)

The Guillotines (2012)

Wai-keung Lau
Xiaoming Huang, Ethan Juan, Purba Rgyal,... 

Zie meer details
Keizer Yong Zheng regeert met ijzeren hand. Al wie zich tot vijand van hem maakt wordt het zwijgen opgelegd door The Guillotines.
Deze brigade is opgeleid om de keizer te dienen en zonder enige twijfel of schroom zijn eisen in te willigen. Het team van The Guillotines is dan ook niets meer of minder dan een goed geoliede moordmachine. De situatie verandert echter wanneer binnen het Chinese rijk de macht overgenomen wordt door Qian Long. Deze laat onmiddellijk blijken dat hij deze Guillotines liever kwijt dan rijk is, al heeft hij meer dan ooit nood aan deze dappere krijgers gezien het land geteisterd wordt door diverse aanvallen van rebellen. De Guillotines rijden daarom opnieuw uit, vechtend voor hun eer en om hun eigen toekomst en dat van hun keizer te verzekeren.

Vóór het bekijken van deze film schakelde ik alvast mijn projector en bijhorend surround system in. Op volle sterkte welteverstaan. Het was dan ook een groot genot toen de eerste scène mijn net- en trommelvliezen bereikte. De film opent met een dijk van een actiescène die me het water in de mond deed kregen en scherp zette voor wat er nog volgen zou. De choreografie was adembenemend, dit in combinatie met een goed uitgewerkte geluidsbeleving! Ik was een gelukkig man! Helaas kwam hier na zo’n tien minuten een einde aan en viel de film ietwat stil.

De actie maakt namelijk plaats voor dramatiek. Dat hoeft niet per se een struikelblok te zijn, drama kan immers ook boeiend zijn, maar ik kan er helaas niet omheen dat het hier niet echt werkt. De voornaamste reden is dat het al heel vlug voorspelbaar wordt wat er precies aan de hand is. De boog raakt maar niet gespannen. Men heeft namelijk onvoldoende aandacht besteed aan het inlevingsvermogen. Het script is bovendien onverzorgd opgesteld waardoor er van de hak op de tak gesprongen wordt. Flashbacks passeren te pas en te onpas én dienen hoofdzakelijk om op ons moraal te werken. Zo heeft het hoofdpersonage wel heel veel weg van Jezus. Zijn gedragingen en handelingen zijn dan ook navenant.

Het is hard om te zeggen, maar de film kon me enkel bekoren wanneer het tempo terug de hoogte in ging. Jammer genoeg zijn deze momenten te kort om de film echt als een klassieker te kunnen bestempelen, hoewel de DVD-cover veelbelovend in het oog sprong. Dan heb ik het trouwens niet alleen over de artwork, maar ook over het vermelden van producent Peter Chan en vooral regisseur Andrew Lau oftewel Wai-Keung Lau. Deze laatste kennen we van het Hongkongse meesterwerk Internal Affaires (Mou gaan dou) uit 2002.

Wai-Keung Lau slaat de bal wat mis met The Guillotines. De problemen van de film zijn tweeledig: er wordt veel te veel nadruk gelegd op de melodramatiek en veel te weinig op de diepgang van de personages. Dit twee uur durend 'epos' is dus niet bepaald een hoogvlieger. Al kan ik niets slechts zeggen over de soundtrack van de film en de prachtige buiten- en binnen decors die men in het verhaal verwerkt heeft. De actiescènes zijn bovendien flitsend en eveneens goed in beeld gebracht! Hoewel er wel eens een kunstig / kitscherig CGI shot durft te passeren kan dat de pret weliswaar niet bederven.

(Distributeur: Splendid Film / Vanaf september verkrijgbaar in de gekende multimedia stores)Plaats uw reactie

The Metal Pope op 06/12/2013
Zeker waar dat de film een paar zwakkere plekken heeft, maar de prachtige cinematografie, actiescènes, historische achtergrond en acteerprestaties maken de mindere puntjes ruimschoots goed!
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...