The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 19/11/2013

World War Z (2013)

World War Z (2013)

Marc Forster
Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz,...
Zie meer details
Zombieflicks zijn alomtegenwoordig! Na 28 days later en de remake van Dawn of the Dead hebben de levende doden hun weg naar de 21ste eeuw gevonden, wellicht door één of ander pepmiddel waardoor ze nu sneller zijn dan in de jaren ‘60. Zelfs parodieën als Shaun of the Dead (2004) en Zombieland (2009) konden het volk van filmland behoorlijk bekoren met hun originele aanpak binnenin het genre dat George A. Romero in 1968 populair maakte door zijn klassieker Night of the Living Dead.

World War Z is de blockbuster die deze zomer dit genre door het tweede decennium moest sleuren, een vervolg staat trouwens al vast, en hoewel je zou denken dat dit een big budget horrorfilm is, leunt het sterker aan tegen een klassieke rampenfilm met in de regisseursstoel Marc Forster (Stranger than Fiction, FInding Neverland).

Brad Pitt, tevens producer, speelt een oud-afgevaardigde van de Verenigde Naties op zoek naar een oplossing voor het zombieprobleem en reist daarvoor heel de wereld rond, want blijkbaar heeft ieder continent wel last van de ondoden. De film begint met een klassieke montage die de neergang van onze menselijke beschaving voorspelt: ziektes, opwarming van de aarde, burgeroorlogen,… waarna we het gelukkige gezinnetje van meneer Pitt te zien krijgen dat daarna zonder pardon in de zombie-apocalypse wordt gestort. Net als 28 days (2002) en Dawn (2004) kent deze film bijna geen rustpauze. Ze is rechtdoor, laat weinig geleuter en gezever toe en verveelt de kijker niet te veel met het Amerikaanse familiesentiment, wat je weliswaar even in het begin van de film te zien krijgt.

De effecten zijn bovendien dik in orde, wat wel zou mogen met een budget van bijna 164 miljoen dollar. Net zoals de hierboven vermelde titels verliezen de zombies ook hier ietwat charme door hun snelle passen, maar ze zijn wel beestachtig, angstaanjagend en op het randje van hyperactief. Desalniettemin is de film opvallend braafjes op vlak van gore en zal één van de eerste moderne zombietitels zijn waarin zo weinig bloed voorkomt. Maar laat dit geen afknapper zijn, de suspense en vooral adrenaline zijn absoluut van begin tot einde aanwezig en er is zelfs plaats voor wat lichte humor. Een minpunt is dat Brad Pitt zich met momenten in een soort Tom Cruise-personage waant die direct de situatie onder controle heeft voor de boel zelfs de kans krijgt fout te gaan lopen.

World War Z past volledig in het klassieke model van een rampenfilm op schaal van 2012 (Roland Emmerich - 2009), overgoten door een saus à la 28 days later… Een combinatie die warempel nog blijkt te werken! Marc Forster heeft zeker geen slecht werk geleverd, maar de enige vraag die kan gesteld worden is: waarom en wellicht hoe ga je hier een vervolg op maken? Apocalyptische horrorfilms zijn goede stand-alones, maar het is moeilijk om er een serie uit te kweken. Het is geen verrassing dat alleen Meester Romero zelve dergelijke reeks op zijn palmares heeft staan. Eender hoe, mijn nieuwsgierigheid hebben ze al, nu nog mijn aandacht.
 


Plaats uw reactie

Maarten VP op 21/11/2013
Volledig akkoord, het is een rampenfilm met zombies in. Qwa personages vond ik dan wel weer de vrouw bijzonder irritant. Sommige maatregelen die getroffen werden om de zombies af te weren zijn ook wel wat onrealistisch gezien de snelheid van de zombies en de uitbraak. Al bij al gewoon een degelijke film.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...