Pin (1988)
De jeugd van Leon wordt gekenmerkt door jaren van kilte. 
Frankenstein (1931)
Op een kerkhof wordt een begrafenisceremonie gehouden terwijl twee mysterieuze individuen het gebeuren nauwlettend bekijken.
Dracula (1931)
Na een lange reis bereikt makelaar Renfield eindelijk Transsylvanië, maar het laatste stukje richting het kasteel van Graaf Dracula verloopt uiterst...
Carnival of Souls (1962)
Organiste Mary Henry zit met twee vriendinnen in de wagen van haar trip te genieten tot het gezelschap uitgedaagd wordt aan een dragrace deel te nemen. 
Salon Kitty (1976)
In opdracht van de SS moet hoerenmadam Kitty haar befaamde bordeel Salon Kitty elders gaan uitbaten.20/08/2012

Torture Garden (1967)

Torture Garden (1967)

Freddie Francis
Jack Palance, Burgess Meredith, Beverly Adams, Peter Cushing, Maurice Denham, Barbara Ewing, Michael Bryant, John Standing, Robert Hutton, John Phillips, Michael Ripper,...
Zie meer details
Do You Dare See What Dr. Diabolo Sees?
In een amusementspark wordt de aandacht van vijf vreemden getrokken door de attractie van Dr. Diabolo. In diens tent krijgen ze enkele poppen te zien die werden vastgebonden op diverse foltertuigen. Ietwat teleurgesteld door de makke bedoening verleidt Diabolo hen om, tegen een hogere som geld, hem te volgen naar een volgend segment van de tent. Daar maken ze kennis met een wassen pop die een schaar en verschillende koordjes in haar handen geklemd houdt. Diabolo vertelt dat de pop Atropos, de godin van het lot, voorstelt en ze de macht heeft om met haar schaar ogenblikkelijk de levenslijn van anderen door te knippen. De gastheer legt zijn toeschouwers uit dat ze tevens in staat is om elk van hen een blik in de toekomst en een kijkje in hun eigen zonden te geven. Een voor een nemen ze plaats voor het beeld en lijken ze even later telkens in trance te gaan. Wat overkomt hen en wie is nu juist Dr. Diabolo?

Torturte Garden werd geregisseerd door Freddie Francis (The Brain, Son of Dracula) en was in handen van Amica Productions. Het productiehuis verkreeg faam door het releasen van diverse Horror Anthologies waaronder Dr. Terror's House of Horror ('63), The House That Dripped Blood ('70), Asylum ('72), From Beyond The Grave ('73) en The Vault of Horror ('73). De term anthology wordt gebruikt voor films waarin meerdere losse verhalen afspelen en die een soort van algemeen verhaaltje meekrijgen, de zogeheten wraparound story, dat fungeert als basis van de film. In Torture Garden wordt hetzelfde systeem gehanteerd en wist men zelfs enkele grote namen te strikken waaronder Burgess Meredith (Dr. Diabolo), Jack Palance (Ronald Wyatt) en Peter Cushing (Lancelot Canning). De verschillende segmenten, uitgenomen de wraparound van Dr. Diabolo, in kwestie zijn:

1. Enoch:

Colin, een op geld beluste man, verneemt dat de gezondheidstoestand van zijn rijke oom kritiek is en pleegt hem als enige erfgenaam natuurlijk onmiddellijk een bezoekje. Eenmaal aangekomen probeert hij kost wat kost te achterhalen waar zijn fortuin begraven ligt. Colin gaat zelfs zo ver dat hij zijn oom laat sterven omdat hij weigert zijn medicijn toe te dienen vooraleer hij de geheime bergplaats te weten komt. Het fortuin in gedachten, haalt hij gans het huis overhoop tot hij een geheim luik ontdekt dat hem naar een soort van kelder leidt. Na wat graafwerk ontbloot hij een kist waar een zwarte kat in verscholen zit, maar die kat blijkt over krachten te beschikken en heeft honger, veel honger!

2. Terror Over Hollywood:

Carla Hayes woont in Hollywood en wil alles op alles zetten om door te breken als actrice. Wanneer haar huisgenote een date weet te versieren met een bekende producer, beraamt ze een plan waarbij ze haar mooiste jurk vernielt om daarna zelf met de man uit te kunnen gaan. Op restaurant ontmoet ze haar lievelingsacteur die al eeuwen lijkt mee te gaan. Hij helpt haar aan een grote rol in zijn volgende film, maar op zekere avond stapt hij in een wagen met twee louche figuren en belandt hij wat later met een kogel tussen zijn ogen in de berm. Groot is Carla's verbazing dan ook als hij twee dagen later gezond en wel terug op de set staat.

3. Mr. Steinway:

Journaliste Dorothy wordt verliefd op piano-virtuoos Leo Winston waarna de twee een affaire beginnen. Nagenoeg onmiddellijk laat hij haar kennis maken met Euterpe, een piano die hij kreeg van zijn overleden moeder en waar hij al zijn composities op maakt. Jammer genoeg blijkt Euterpe bezeten te zijn en kan ze er blijkbaar niet goed mee om dat Leo's aandacht voor haar begint af te nemen.

4. The Man Who Collected Poe:

Op een uiteenzetting van memorabilia van Edgar Allen Poe ontmoet Ronald Wyatt de excentrieke Lancelot Canning die werkelijk alles over de man blijkt te bezitten. Canning is onder de indruk van Wyatt's interesse en nodigt hem uit bij hem thuis, een uitnodiging waar hij gretig op in gaat. Tijdens hun volgende ontmoeting voert Ronald Lancelot dronken waarna hij hem zo ver krijgt dat die hem zijn meest waardevolle voorwerpen toont in zijn kelder. Wyatt wordt echter woedend wanneer Canning weigert een deur te openen aangezien hij vermoedt dat daar zijn pièce de résistance ligt. Ronald gaat door het lint en slaat Lancelot bewusteloos maar ziet niet in dat, door de kamer binnen te gaan, hij meer te weten zal komen dan hij eigenlijk zou willen.

Hoewel Torture Garden zeker niet angstaanjagend is, maakt de film het dubbel en dik goed door zijn onbeschrijfelijke charme en sfeer. Ook wordt het zaakje mooi rechtgehouden door een duivels goeie Burgess Meredith waardoor ik na ieder verhaaltje blij was terug even te kunnen genieten van zijn performance. Verwacht zeker geen horrorfilm met gore en vele scares, maar een sfeervol ensemble van verhaaltjes zoals The Twilight Zone, overgoten met een creepy sausje.

 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...