Cat's Eye (1985)
Een straatkat wordt geplaagd door visioenen over een klein meisje dat schreeuwt om hulp. 
Storm of the Century (1999)
Op het moment dat de inwoners van Little Tall Island zich klaarmaken voor wat de grootste storm ooit zou kunnen zijn, worden ze met een nog groter probleem...
Dolan's Cadillac (2009)
Jimmy Dolan is een schatrijke crimineel die zich bezig houdt met vrouwenhandel, maar nog nooit kon worden gearresteerd.
The Mist (2007)
Na een verschrikkelijke storm in het kleine stadje Bridgton, Maine merkt David Drayton (Thomas Jane) dat het elektriciteitsnet volledig lam ligt.
The Tommyknockers (1993)
Bobbi Anderson woont in het dorpje Haven (Maine) en struikelt tijdens een wandeling in het bos achter haar huis over wat een steen lijkt te zijn.26/11/2012

The Shining (1980)

The Shining (1980)

Stanley Kubrick
Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd, Scatman Crothers, Barry Nelson, Philip Stone, Joe Turkel, Anne Jackson, Tony Burton, Lia Beldam, Billie Gibson, Barry Dennen, David Baxt, Manning...
Zie meer details
Auteur Jack Torrance (Jack Nicholson) besluit om samen met zijn vrouw Wendy (Shelley Duvall) en zoontje Danny (Danny Lloyd) de winter door te brengen in het Overlook Hotel dat in die periode zijn deuren sluit.
Zijn taak bestaat er in te zorgen dat de leidingen niet kapot vriezen en dat alles netjes blijft zodat het hotel in de lente onmiddellijk terug open kan. Jack hoopt om in die periode in alle rust een toneelstuk te kunnen schrijven. Tijdens de rondleiding merkt kok Dick Hallorann (Scatman Crothers) de psychische gave op van Danny die hem toelaat de verschillende kwaadaardige entiteiten in het hotel op te merken. De kok bezit datzelfde talent wat ze in zijn familie 'shining' noemen. Wanneer het hotel volledig ingesneeuwd wordt, drijven de geesten Jack tot waanzin waarna hij zijn vrouw en kind probeert te vermoorden.

Wijlen Stanley Kubrick zag zijn film niet echt veel succes kennen bij de release, maar het is onmiskenbaar dat The Shining in de loop der jaren een ware cultstatus heeft gekregen. Meer nog, wanneer er lijstjes opgemaakt worden van beste horrorfilms, eindigt deze steevast in de top vijf. Hoewel ik dit zeker en vast een goede film vind, kan ik er niet echt volledig achter staan als fan van het werk van King. Het is namelijk geen geheim dat de auteur zelf niet echt blij was met The Shining aangezien hij vond dat de belangrijkste thema's in zijn boek, het uiteenvallen van een familie en de gevaren van alcoholisme, volledig niet aan bod kwamen. Jack Nicholson zet een goede prestatie neer hoewel King iemand anders voor de rol wou en ook de jonge Danny Lloyd is geloofwaardig in zijn allereerste rol als de geplaagde kleine jongen die alle verschrikkingen in het hotel kan zien. Daarentegen loop ik noch warm noch koud van de acteerprestatie van Shelley Duvall. Een memorabele en goeie film die jammer genoeg vele belangrijke elementen uit het boek links laat liggen!
 


King wou iemand anders dan Nicholson voor de rol van Jack Torrance omdat hij vond dat de geleidelijke afdaling naar de waanzin beter zou overkomen bij een andere acteur. Hij stelde onder andere Jon Voight aan Kubrick voor, maar die bleef bij zijn oorspronkelijke beslissing.

Stephen King zei letterlijk dat, hoewel de film memorabele scènes heeft, het geen getrouwe verfilming is van zijn boek en dat dit de enige is die hij vroeger haatte.

Omdat dit de allereerste rol was voor de kleine Danny Lloyd, was Kubrick heel beschermend ten opzichte van de jongen. Het ging zelfs zo ver dat hij hem vertelde dat The Shining een drama was in plaats van een horrorfilm. Naar verluidt zag Lloyd op zijn 13e pas een sterk verknipte versie van de film en op zijn 17e eindelijk de volledige ongecensureerde film.

In het boek staan er allerlei struiken voor het hotel die op dergelijke manier werden gesnoeid dat ze op dieren lijken. Die komen in het boek tot leven om op Danny en Wendy te jagen. De special effects in 1980 lieten echter niet toe dit op een overtuigende manier neer te zetten waarna Kubrick besloot om de finale scène in een doolhof af te laten spelen.

Stanley Kubrick verplichtte de ganse crew om naar Eraserhead, Rosemary's Baby en The Exorcist te kijken om hen zo in de juiste mood te krijgen.

Aangezien het script constant werd aangepast tijdens het filmen, deed Nicholson niet de moeite om zijn dialogen op voorhand in te studeren. Iedere morgen vroeg hij dan maar naar zijn tekst voor die dag.

King had ook liever iemand anders gezien voor de rol van Wendy aangezien hij die laatste voor zich zag als een blond ex-cheerleader type die nog nooit echte problemen in haar leven had gehad. Op die manier zouden de verschrikkingen in het hotel des te ingrijpender moeten zijn. Volgens hem was Duvall echter te emotioneel en reeds getekend door het leven, net het tegenovergestelde van wat hij dus eigenlijk wou.

Het idee om Danny met zijn vinger te laten spreken wanneer Tony het woord neemt, was eigenlijk een ingeving van de jongen zelf. Tijdens de auditie deed hij het namelijk onmiddellijk uit zichzelf.

Het is algemeen geweten dat Kubrick geen gemakkelijke regisseur was om mee te werken door, onder andere, zijn perfectionisme. The Shining houdt daarom het record voor het meeste aantal takes ooit voor verschillende scènes!

Het duurde maar liefst drie dagen en zo'n 60 deuren om de bekende "Heeeeere's Johnny!" scène in te blikken.

In 1997 werd een remake gemaakt in de vorm van een TV mini-serie met in de hoofdrollen Steven Weber en Rebecca De Mornay.

SPOILER:
Oorspronkelijk eindigde de film met een scène in het ziekenhuis tussen Shelley Duvall en agent Ullman waarin hij haar vertelt dat het lichaam van haar man niet werd gevonden. Daarna geeft hij in de wachtzaal dezelfde tennisbal aan Danny die eerder op mysterieuze manier door de gangen van het hotel rolde. Ullman lacht en wandelt weg waarna de film overvloeit naar de oude foto van het Overlook Hotel waar Nicholson blijkt op te staan.
Plaats uw reactie

dirk op 27/11/2012
Ik vind dat je hier de film wat oneer aandoet.
De auteur zal het niet steeds graag horen, maar vaak is een te letterlijke verfilming nefast om een goeie film te maken. Dat is toch het probleem met veel van die King verfilmingen.

Is dat het motief van het tapijt in de hotelgang in de film, als achtergrond op de site?
Maarten op 28/11/2012
He Dirk,

Oneer zou ik het niet echt noemen want zoals te lezen staat, vind ik het zelf absoluut een goeie film en de score geeft dat ook weer. Enkel is het frappant dat er nergens gewag gemaakt wordt van een eventueel alcoholprobleem en dergelijke wat toch prominent aanwezig is (misschien zelfs de kern) in het boek.

Ik deel je mening dat het niet altijd letterlijk kan en ik kan me The Shining niet voorstellen op een andere manier, maar als King-fan kan ik me wel vinden in de initiŽle 'teleurstelling' van de auteur. Trouwens, poging nummer twee van King zelf bleek allerminst goed te zijn!

En klopt, dat is inderdaad het motief uit de film!
Darko op 19/12/2012
Lang geleden dat ik hem nog gezien heb maar ik zou durven zweren dat er toch tenminste hints gegeven worden richting alcoholproblemen...of heb ik de aflevering van The Simpsons in gedachten?
Persoonlijk vind ik dan weer dat een boek en een film totaal andere dingen zijn die elkaar dus ook helemaal niet hoeven te volgen, zowel qua sfeer als verhaalelelementen. Maar ik begrijp wel dat iemand die gek is van een boek, de verfilming liefst zo letterlijk mogelijk ziet.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...