The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 05/04/2013

The Imposter (2012)

The Imposter (2012)

Bart Layton
Frederic Bourdin, Frédéric Bourdin, Adam O'Brian, Carey Gibson, Anna Ruben, Beverly Dollarhide, Cathy Dresbach, Charlie Parker, Alan Teichman, Nancy Fisher, Ivan Villanueva, Bryan...
Zie meer details
Een waargebeurd verhaal met een bijna onwaarschijnlijke uitkomst.  
We keren terug in de tijd naar het jaar 1994 en bevinden ons in San Antonio, Texas. Een 13-jarige jongen, Nicholas Barclay, komt niet thuis na een partijtje basket met zijn vrienden. Drie jaar lang leven de ouders in onwetendheid of hun zoon nog in leven is, dan wel dood zou zijn. Tot op een dag er een telefoontje vanuit Spanje komt. Hun zoon zou er gevonden zijn in een telefooncel en werd opgevangen in een weeshuis. De familie van Nicholas kan natuurlijk hun geluk niet op! Maar… 

Als filmtitel van deze documentaire / film werd niet voor niets The Imposter gekozen. De kijker ziet meteen dat de gevonden jongen helaas niet Nicholas Barclay blijkt te zijn, maar Frédéric Bourdin. Frédéric heeft namelijk alles in scène gezet. De jonge kerel is ook helemaal geen 16 jaar, maar heeft inmiddels al 23 kaarsjes mogen uitblazen. Terwijl hij in het weeshuis ondergebracht en verzorgd wordt, werkt hij zijn meesterplan vol leugens en bedrog verder uit. De familie Barclay komt handig van pas en bezorgen hem een goeie dekmantel.

Het is duidelijk welke de beweegredenen van Frédéric zijn, maar die van de familie Barclay zijn toch heel wat moeilijker te vatten. Zo blijven ze steevast geloven dat hun zoon effectief terug is, hoewel de uiterlijke veranderingen die stelling duidelijk tegenspreken. Zo is hij bijvoorbeeld plots niet meer blond, maar wel voorzien van een bruine haarkleur. Ook zijn ogen hebben niet dezelfde tint als voorheen én ‘hun’ Nicholas spreekt wel met een heel opvallend Frans accent. Het is vooral Carey, de zus van Nicholas, die kost wat kost al deze bizarre feiten blijft negeren en rotsvast gelooft in de miraculeuze terugkeer van haar broer.

The Imposter heeft misschien een ongeloofwaardig verhaal, maar het is er wel eentje dat je van het begin tot het einde vast houdt. Je emoties nemen een rollercoaster gedurende de hele film en voor je het goed en wel beseft, word je volledig opgeslorpt in deze bizarre documentaire. Regisseur Bart Layton slaagt er in een realistische reconstructie weer te geven van de feiten. Hij maakt hiervoor gebruik van verschillende interviews die opgenomen werden in de film en waar ook de diverse hoofdrolspelers in te zien zijn. Ook Frédéric zelf komt aan het woord. Hij vertelt ons heel eerlijk hoe hij te werk ging in het vormgeven van zijn plannetje en het slagen ervan. Zelfs de ambtenaren, die zich van in het begin heel sceptisch opstelden bij het ganse gebeuren, komen aan bod.

Bart maakt gebruik van diverse flashbacks om ons nog meer in het verhaal onder te dompelen. Zonder enige twijfel slaagt hij in dat opzet! Zelf was ik nogal op mijn hoede en had ik mijn twijfels bij de aanpak en opbouw van The Imposter. Maar die ebden geleidelijk aan weg en maakten plaats voor echte spanning. Op het einde had de regisseur me zelfs op het puntje van mijn stoel gekregen. Fictie en realiteit zijn continu verweven met elkaar en door de manier waarop Layton de gebeurtenissen en personen in beeld wist te brengen creëerde hij een ongeziene meerwaarde!
 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...