Pin (1988)
De jeugd van Leon wordt gekenmerkt door jaren van kilte. 
Frankenstein (1931)
Op een kerkhof wordt een begrafenisceremonie gehouden terwijl twee mysterieuze individuen het gebeuren nauwlettend bekijken.
Dracula (1931)
Na een lange reis bereikt makelaar Renfield eindelijk Transsylvanië, maar het laatste stukje richting het kasteel van Graaf Dracula verloopt uiterst...
Carnival of Souls (1962)
Organiste Mary Henry zit met twee vriendinnen in de wagen van haar trip te genieten tot het gezelschap uitgedaagd wordt aan een dragrace deel te nemen. 
Salon Kitty (1976)
In opdracht van de SS moet hoerenmadam Kitty haar befaamde bordeel Salon Kitty elders gaan uitbaten.Door E. Frog
15/07/2011

Sundown: The Vampire in Retreat (1990)

Sundown: The Vampire in Retreat (1990)

Anthony Hickox
David Carradine, Morgan Brittany, Bruce Campbell, Jim Metzler, Maxwell Caulfield, Deborah Foreman, M. Emmet Walsh, John Ireland, Dana Ashbrook, John Hancock, Marion Eaton,...
Zie meer details
Purgatory is op het eerste zicht een doodnormaal klein woestijnstadje in het Amerikaanse Westen. Bewoners van zulke dorpen zijn altijd een beetje excentriek maar deze gedragen zich wel heel vreemd wanneer er toeristen of reizigers verschijnen. Dat komt omdat de bevolking bang is…bang om in oude gewoontes te hervallen en het bloed te drinken van deze nietsvermoedende passanten. Het stadje is immers een toevluchtsoord voor vampieren die hun leven willen beteren. Wanneer plots een boel nieuwelingen opdaagt gaan veel uit van het principe: nog eentje om het af te leren…
Camembert Alert!
Inderdaad, Anthony Hicokx staat na Waxwork terug aan de helm en het is andermaal een werkje van de bovenste kaasplank! Nog steeds zitten goedkope special effects en (flauwe) grapjes gevangen in een bonte waaier aan filmstijlen. De regisseur is blijkbaar nog niet van zijn opgekropt jeugdsentiment af en kan het niet laten om ons opnieuw een mengelmoesje van films uit zijn jonge jaren te presenteren. Een trashy collaboratie van komedie en horror zagen we al passeren in Waxwork, maar blijkbaar heeft hij ook nog een eitje te pellen met de Western. De contrasterende genres worden hier samen in de oven gestopt, overgoten met een kitscherige gratin, en voila, de eerste komische westernhorror ziet het daglicht. Net zoals het een echte fan betaamt, parodieert hij niet alleen de verschillende genres maar brengt er ook hulde aan, zij het op de Hicokx manier.

Misschien moet je wel een kind van de jaren ‘80 zijn om dit soort film ten volle te kunnen appreciëren. We zitten met Sundown al even in de nineties maar de film straalt met trots de naïveteit en funfactor van het vorig decennium uit. Mensen die op zoek zijn naar onderliggende moraal of commentaar zitten hier volledig misplaatst, want de film heeft enkel de ambitie om te entertainen. Ook visueel komt het decade of fun geregeld bovendrijven. Big hair en overdreven mascara tieren welig en zelfs de Van Halen tigerpants steeks nog eventjes de kop op.

Wat ook zo karakteristiek is aan dit type films uit die periode is het zogenaamde bad acting. David “I forgot the safeword” Carradine en Bruce “chin royale” Campbell hebben hier al jaren een patent op en verheffen dit soort overdreven dialoog tot kunstvorm. Enorm leuk om deze 2 in topvorm tegenover elkaar te zien staan. De rest van de cast gaat het niet zo goed af, spartelen als guppies op het droge is een understatement. Nog een kleine tegenvaller is de afwezigheid van een echt hoofdpersonage. De camera volgt veel figuren, al dan niet interessant, maar klampt zich aan geen enkel vast. Als de regisseur de 2 oude rotten de film had laten dragen had dit de film alsook zijn bekendheid ten goede gekomen. Uiteraard was het veel later dat filmland besefte dat Carradine en Campbell hun gewicht in goud waard zijn, toen zagen ze enkel de “overacter” uit Evil Dead en een “hasbeen” uit B-films.

Doordat de productiemaatschappij net voor de release over kop ging draaide Sundown slechts in een paar zalen. Op VHS kwam de film ook niet tot zijn recht want hij werd uitgebracht in een Pan&Scan versie, dit uiteraard tot groot ongenoegen van de fans. Je kan dit leuk stukje cult nog steeds niet bij ons verkrijgen maar hij is tenminste in al zijn “glorie” te bewonderen op regio 1 DVD.

De film kent geen ongeziene hoogten of laagten maar is het soort ongecompliceerde en gezellige satire dat we in deze tijd maar al te weinig kennen. Als je houdt van cheesy kruisbestuivingen zoals Repo Man en Buckaroo Banzai, of niet genoeg krijgt van Campbell en Carradine, zal deze beslist niet tegenvallen. Hicokx zou met Waxwork 2 een nog net iets leukere film afleveren, desondanks is Sundown een onderhoudende film en een meer dan geslaagd labour of love.

 
 
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...