Pin (1988)
De jeugd van Leon wordt gekenmerkt door jaren van kilte. 
Frankenstein (1931)
Op een kerkhof wordt een begrafenisceremonie gehouden terwijl twee mysterieuze individuen het gebeuren nauwlettend bekijken.
Dracula (1931)
Na een lange reis bereikt makelaar Renfield eindelijk Transsylvanië, maar het laatste stukje richting het kasteel van Graaf Dracula verloopt uiterst...
Carnival of Souls (1962)
Organiste Mary Henry zit met twee vriendinnen in de wagen van haar trip te genieten tot het gezelschap uitgedaagd wordt aan een dragrace deel te nemen. 
Salon Kitty (1976)
In opdracht van de SS moet hoerenmadam Kitty haar befaamde bordeel Salon Kitty elders gaan uitbaten.26/09/2012

Freaks (1932)

Freaks (1932)

Tod Browning
Wallace Ford, Leila Hyams, Olga Baclanova, Roscoe Ates, Henry Victor, Harry Earles, Daisy Earles, Rose Dione, Daisy Hilton, Violet Hilton, Schlitze, Josephine Joseph, Johnny...
Zie meer details
Freaks uit 1932 werd geregisseerd door Tod Browning (Dracula) en is in mijn ogen zijn magnum opus.
De film vertelt het verhaal van Cleopatra, een trapeze-artieste in een circus die samen met sterke man Hercules een plannetje uitdoktert om het geld van de rijke dwerg Hans te bemachtigen. Deze laatste is niet bestand tegen haar schoonheid en avances en vraagt haar al snel ten huwelijk waarna Cleopatra hem langzaam begint te vergiftigen. De meest memorabele scène uit de film (en veelvuldig geparodieerd tot zelfs in The Simpsons toe) moet wel het huwelijksfeest zijn waar alle genodigden van het rondreizend gezelschap aan tafel zitten waarna de vele effectief misvormde mensen beginnen te zingen:

"We accept her! We accept her!
One of us! One of us!
Gooble gobble, gooble gobble!
One of us! One of us!"

Het duurt echter niet lang vooraleer de andere circusartiesten merken wat de ware reden is van Cleopatra's interesse in Hans waarna de film eindigt met een geweldige climax! De onderliggende boodschap van Freaks is dan ook dat de echte mensen soms de grootste gedrochten kunnen zijn. Deze film brengt nog steeds een hele reeks aan gevoelens en reacties in mij los en daarom durf ik hem zonder verpinken op nummer 1 zetten als het gaat over de echte klassieke gesproken horrorfilms waaronder Dracula, Frankenstein, The Invisible Man, The Wolf Man,...

Freaks werd jarenlang geband uit diverse bioscopen wegens te afschuwelijk, het was dan ook duidelijk dat de maatschappij in 1932 de onderliggende boodschap niet uit de film wist te halen. Integendeel, ze verweten Browning zelfs dat hij de onfortuinlijken enkel en alleen gebruikt had om de film weerzinwekkend te maken. Diverse, zogezegde, disturbing fragmenten moesten bovendien uit de film worden gehaald vooraleer die uiteindelijk in een wel heel beperkt aantal zalen vertoond mocht worden. Door de controverse ging Browning's carrière eveneens aan het wankelen en werden zijn volgende films telkens met argusogen gevolgd en meestal door de critici enorm lauw onthaald, een lot dat de man allerminst verdiende!

Freaks is een film die iedere cinefiel minstens eenmaal gezien moet hebben en, indien goed bevonden, in huis moet halen! De DVD bevat trouwens enkele fantastische extra's waaronder audio-commentaar bij de film en een documentaire geschreven en geregisseerd door mijn favoriete filmhistoricus David J. Skal!

Wil je meer weten over deze film, bekijk dan zeker de Cult's Playground Live aflevering.
Een lijst van alle episodes vind je hier terug.Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...