The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 13/04/2013

Excision (2012)

Excision (2012)

Richard Bates Jr.
AnnaLynne McCord, Traci Lords, Ariel Winter, Roger Bart, Jeremy Sumpter, John Waters, Malcolm McDowell, Marlee Matlin, Matthew Gray Gubler, Ray Wise, Molly McCook, Natalie...
Zie meer details
Pauline kent niet meteen het makkelijkste leventje en dan druk ik me nog verschrikkelijk zacht uit.
Zowel op school als thuis lijkt haar situatie uitzichtloos. Ze is niet meteen moeders mooiste en dat maakt haar het mikpunt van de cheerleaders, maar ook haar inzet en algemene intelligentie laten te wensen over. Dat levert haar dan weer de mateloze irritatie op van haar medestudenten en leraren. Nogmaals: niet meteen een zorgeloos bestaan dus.

Moeder Phyllis is daarenboven een echte controle freak waardoor Pauline en vader Bob onder haar sloef liggen en uiteraard brengt dit de nodige spanningen met zich mee. Al meer dan eens wordt er een hevige discussie of ruzie gevoerd voor niets meer dan kleine banaliteiten. Een lichtpuntje in het donkere leven van Pauline is Grace, haar jongere zus, maar ook haar lot lijkt weinig rooskleurig. Ze kampt namelijk met een zware longaandoening en moet binnenkort een operatie ondergaan wil ze haar levenskwaliteit enigszins behouden.

Het is in deze moeilijke periode dat Pauline het steeds lastiger krijgt om de grenzen tussen droomwereld en werkelijkheid van elkaar te onderscheiden. In haar waanideeën speelt zij de heldin van de dag en is ze niet minder dan een succesvolle en zelfzekere chirurg. Haar illusies nemen na verloop van tijd meer en meer haar leven over en zetten de sluizen in de richting van haar diepste emoties open.

Richard Bates Jr. neemt ons met Excision mee op een trip die we niet snel zullen vergeten. Hij laat ons kennis maken met een wereld waar we in eerst instantie van moeten walgen, maar die in zijn totale absurditeit toch enige schoonheid bevat. Het verhaal geeft ons inzicht over wat er zich allemaal afspeelt in het hoofd van de arme Pauline. De sterkte van de film is dat deze trip niet alleen in haar hoofd afspeelt, maar dat er zich ook beelden in dat van jou, de kijker, beginnen te vormen. Je wordt ondergedompeld in een wereld met diverse fixaties op bloed, gore, sex en andere absurditeiten. Bepaalde delen van de film kan je zelfs gerust als gratuite gore gaan bestempelen. Afschuw maakt zich van je meester wanneer de beelden van perfect afgehakte hoofden de revue passeren en ook een heftige vrijpartij die uitmondt in een bloedbad doet je huiveren. Maar wie de tijd neemt om even achteruit te leunen om wat afstand met de film te creëren, merkt hoe goed deze scènes wel zijn.

Zoals hierboven reeds vermeld is de grens tussen werkelijkheid en droomwereld heel fijn geworden voor ons hoofdpersonage. Dit maakt dat de gore niet alleen in Pauline haar fantasie blijft afspelen, maar ook in haar ‘echte’ real life wereld de kop opsteekt. Je kan de horror hier gerust als eerder psychologisch van aard bestempelen en niet zozeer de alom gekende body-horror. Ik vermoed dat het je nu wel duidelijk is geworden dat Richard met Excision een hele donkere wereld wilde neerzetten. Een plaats waar Alejandro Jodorowsky en David Cronenberg ook wel hun gading in zouden vinden en die dus een inspiratiebron waren voor deze regisseur. Bates Jr. breekt weliswaar met momenten de zware thema’s door een monoloog op te nemen in het verhaal die gericht is tot God en voor een welgekomen komische noot zorgt. Het ganse concept werd door hem in 2008 al in een kortfilm met dezelfde titel uitgewerkt en hier en daar zal je merken dat het tempo voor een langspeelfilm te laag ligt. Dit zal voor sommigen een struikelpunt zijn, maar volhouden is de boodschap want de finale zal veel goed maken!

AnnaLynne McCord steelt de show als de geflipte Pauline. De transformatie die ze ondergaat in de film is magisch te noemen en die lijn zet zich door in alle onderdelen van de film. Ze wordt bijgestaan door een tevens sublieme Traci Lords die de moederrol op zich neemt. Beide dames zijn in werkelijkheid eerder de tegenpolen dan die waarvoor ze gecast werden, maar dit neemt niets weg van hun prestaties, integendeel. Ze zetten een chemie en charisma neer waar menig filmmaker op hoopt.

Ondanks het lage budget waar deze film mee af te rekenen had, is Excision toch heel goed geworden. Het kleurenpallet dat men gebruikte doet ons terug denken aan de gloriemomenten van Dario Argento. Nadat ik de film een eerste kijkbeurt had gegeven moest ik alles toch wel even laten bezinken door een waar WTF!?-moment. Maar daarna kon ik alleen maar bekennen dat ik Excision schitterend en fantastisch vond. Een film waar ik mijn hoed , of petje, voor af wil nemen. Excision is een waar huzarenstukje dat in handen van Richard Bates Jr. neigt naar de absolute perfectie.
 


Plaats uw reactie

Grushkov op 01/02/2013
Voor mij de beste van hetgeen ik hebn gezien op RRFFF 2012. Kan me volledig in de review vinden, klasse!
Maarten op 01/02/2013
Geoffrey zal het graag horen! Thanks voor de lovende woorden, Grushkov!
Maarten op 15/02/2013
Deze net bekeken, AnnaLynne McCord is werkelijk verbluffend goed.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...