The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 27/02/2013

Django Unchained (2012)

Django Unchained (2012)

Quentin Tarantino
Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Kerry Washington, Samuel L. Jackson, Walton Goggins, Dennis Christopher, James Remar, David Steen, Dana Michelle Gourrier,...
Zie meer details
Django Unchained geeft ons het levensverhaal van de slaaf Django. En the ‘D’ is silent by the way! 
De littekens op zijn rug spreken boekdelen, want zijn meester regeert over Django met een harde hand. Met Unchained bevinden we ons dan ook in de periode net voor de burgeroorlog, een tijd waar de slavernij nog hoogtij viert. Wanneer de paden van de Duitse tandarts Dr. King Schultz en Django elkaar kruisen, zal dit voor de zwarte slaaf zijn redding betekenen.

King heeft een ongewone interesse in Django en wil hem dan ook kost wat kost afkopen van zijn huidige meester. Niet omdat hij per sé de held wil uithangen, maar wel omdat hij Django nodig heeft. Hij is namelijk een rasechte bountyhunter en samen met Django wil hij de gebroeders Brittle opsporen om de som geld op te strijken die op hun hoofden staat. Al snel vinden de twee elkaar en worden ze in hun zoektocht partners in crime. Django hunkert echter naar de warmte en liefde van zijn vrouw Broomhilda. Ook zij werd verkocht aan een wrede landheer om hem te bedienen op zijn wenken. Zij is terecht gekomen bij Calvin Candie. Zijn landgoed Candyland wordt dan ook de bestemming van ons duo en ze zijn vastbesloten om ook haar opnieuw van de vrijheid te laten proeven.

Telkens Quentin Tarantino een nieuwe prent uitbrengt, wordt zijn naam en faam alom weergegeven in het medialandschap. Wat dan weer inwerkt op onze verwachtingspatronen, die torenhoog liggen. De twijfels steken de kop op: lost hij de verwachtingen in of levert hij een grandioze teleurstelling af? Neen hoor, ook Django Unchained is opnieuw een voltreffer! Miljoenen mensen geven Tarantino de stempel van de allergrootste regisseur aller tijden. Velen prijzen zijn werken Kill Bill, Reservoir Dogs en vooral Pulp Fiction.

Wel, ik heb goed nieuws voor de fans van QT. Hij levert ook hier weer typische pulp af die binnen glijdt als een zoet broodje. Een recept dat hij zich eigen gemaakt heeft doorheen de jaren en dan ook tot in de puntjes beheerst. Met Django Unchained geeft hij ons maar liefst 165 minuten plezier. Maar is het verhaal dan zo interessant om de lange tijdsduur te rechtvaardigen? Neen, eigenlijk niet. Wie de wereld van QT inmiddels kent weet waar hij met het verhaal naartoe wil. Revenge is a dish best served cold! Een rode draad die je in de laatste werken van Tarantino telkens terug zal vinden. Het tempo van Unchained ligt hoog en de tijd vliegt dan ook voorbij. Voor je het goed en wel beseft is de film ten einde en blijf je in je cinemastoel of zetel achter met een overschot aan drank en chips.

QT neemt de tijd om de hoofdpersonages te introduceren. Jamie Foxx kreeg de rol van Django. In de eerste scènes zien we hem geketend, schuifelend over een dorre vlakte. Ondertussen galmt de titelsong uit de boxen. Een scène die me enorm kon bekoren en de ideale voorzet was voor de rest van deze spaghettiwestern. Alleen al door deze scène weten we dat QT de nodige voorbereiding heeft genomen en zich uren heeft verdiept in dit genre. Hij leent, of neen, hij brengt ode aan enkele klassiekers in het genre. De film zit boordevol knipoogjes naar de eigen favorieten van QT.

Het zou echter geen echte Tarantino-film zijn, indien er niet de nodige portie droge humor aanwezig zou zijn. Christopher Waltz zorgt voor de lach op onze gezichten. De manier waarop hij komt aangereden met zijn paard en kar doen je al glimlachen, en dan moet hij nog beginnen aan zijn monoloog. Het is net alsof Hans Landa (de rol die hij vertolkte in Inglourious Basterds) uit ‘zijn’ tijd werd gekatapulteerd naar deze nieuwe periode. Niet dat we twee dezelfde typetjes hebben, maar de vertolking kent wel gelijkenissen. De manier waarop het personage wordt neergezet en ook de typische intonatiebuigingen in zijn stem zijn gelijklopend. Waltz bezit een zekere flair en bezorgt ons talrijke no-nonsense dialogen doorheen de film.

Gruwelijkheden mogen, en moeten, ook de revue passeren. The bad guy van dienst is Calvin Candie, die subliem vertolkt wordt door Leonardo DiCaprio. Toch wel een ietwat atypisch personage voor de acteur. Zijn rol bestaat erin met harde hand over zijn landgoed te heersen. Hij wordt hierin bijgestaan door zijn meesterslaaf en mentor Stephen (Samuel L. Jackson). Jackson begrijpt als geen ander wat QT voor ogen heeft en probeert daar dan ook zijn steentje toe bij te dragen. Beide heren, Jackson en DiCaprio, moeten zich transporteren naar de tijdsgeest van de slavernij. Dit lijkt voor hen geen probleem te vormen. Ze zetten hun rol duivels goed neer en je ziet dat ze beiden met volle teugen genieten. Alleen had het misschien toch nog een beetje harder mogen zijn. Bedoeling is ons toch te doen walgen van de tijdsgeest van toen. De heren doen hun best, maar daar slagen ze niet in. De film kabbelt rustig verder, maar de harde realiteit van toen wordt te vaak verstoord door een dubbelzinnige tekst of een ietwat misplaatste songkeuze. Maar van mijn kant zeker geen te harde kritiek hieromtrent.

Visueel gezien is deze film terug een toppertje. Toch zijn er weliswaar enkele slordigheden ingeslopen. Is dit toch een stukje gemakzucht van Quentin of heet het te maken met het feit dat hij niet heeft kunnen rekenen op zijn vaste editor Sally Menke? Ook historisch gezien klopt de film niet helemaal. Dat alles bedek ik graag met de mantel der liefde, maar het betekent niet dat ze niet aanwezig zijn.

Django Unchained heeft enkele minpunten. Toch kon deze film mij meer bekoren dan Inglourious Basterds en Kill Bill 2. Ik hoop echter dat het toekomstige werk van QT toch eens een andere ‘drive’ zal hebben. We zitten nu in een fase van gewenning en helaas is gewenning stil staan en niet vooruit gaan.
 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...