Pin (1988)
De jeugd van Leon wordt gekenmerkt door jaren van kilte. 
Frankenstein (1931)
Op een kerkhof wordt een begrafenisceremonie gehouden terwijl twee mysterieuze individuen het gebeuren nauwlettend bekijken.
Dracula (1931)
Na een lange reis bereikt makelaar Renfield eindelijk Transsylvanië, maar het laatste stukje richting het kasteel van Graaf Dracula verloopt uiterst...
Carnival of Souls (1962)
Organiste Mary Henry zit met twee vriendinnen in de wagen van haar trip te genieten tot het gezelschap uitgedaagd wordt aan een dragrace deel te nemen. 
Salon Kitty (1976)
In opdracht van de SS moet hoerenmadam Kitty haar befaamde bordeel Salon Kitty elders gaan uitbaten.01/03/2013

Django (1966)

Django (1966)

Sergio Corbucci
Franco Nero, José Bódalo, Loredana Nusciak, Ángel Álvarez, Gino Pernice, Simón Arriaga, Giovanni Ivan Scratuglia, Remo De Angelis, Rafael Albaicín, José...
Zie meer details
Een loner trekt doelloos over een dor landschap, enkel vergezeld door een doodskist die hij achter zich aan trekt. 
Niet veel later etaleert hij zijn kwaliteiten met een geweer wanneer hij nog net een bijzonder gewelddadige moordpartij (levende verbranding) op een vrouw weet te verijdelen. De damsel in distress blijkt de roodharige Maria te zijn en samen trekken ze naar het stadje waar ze vandaan komt. Dat blijkt volledig verlaten te zijn, uitgenomen de samensmelting van een saloon en bordeel, door de continue strijd tussen de bende van ex-Burgeroorlog majoor Jackson en de Mexicaanse schurken onder leiding van generaal Rodriguez. Onze lonesome cowboy, Django, blijkt nogal wat emotionele bagage te hebben en bekijkt in eerste instantie alles wat vanop afstand tot hij besluit beide partijen een serieuze loer te draaien.

Als iemand mij zou vragen wat ik het meest positieve vind aan de release van Tarantino's Django Unchained, dan moet het wel de aandacht zijn die men tegenwoordig aan Django schenkt. Pas op, deze western uit 1966 de absolute inspiratiebron noemen van Quentin's achtste langspeler is weliswaar niet correct. Uitgenomen het titelpersonage dat dezelfde naam kreeg, de intro-muziek en de manier waarop de credits aan bod komen, blijven de raaklijnen eerder beperkt. Het aanhalen van de figuur van een eenzame en mysterieuze gunslinger klopt deels, maar komt nu eenmaal in vele westerns aan bod dus die vlieger gaat niet echt op. Dat Django daarom misschien ietwat onterecht deelt in de massale media-aandacht omtrent Unchained is een niet geheel onjuiste stelling, echter komt hierdoor wel een van de meest fantastische westerns ooit in de spotlight te staan.

Regisseur Sergio Corbucci is het best gekend door zijn gewelddadige spaghettiwesterns en Django is hierin allerminst een uitzondering. Met onder andere een bodycount van 138 doden, een oor dat afgehakt wordt en twee verbrijzelde handen, besloot het Verenigd Koninkrijk de film zelfs te bannen tot in 1993. Het oor-segment inspireerde Tarantino trouwens voor een van de meest memorabele momenten in Reservoir Dogs. Verder herbergt deze film alles waar we zo van houden in dit genre: de hoeren zien er ravissant uit, de saloon wat sjofel, het stadje stofferig, de stoppelbaarden oer-mannelijk en de helblauwe ogen van Franco Nero worden vereeuwigd door de vele typische zooms. Enkel de tumbleweeds blijven wat achterwege.

Hoe komt het dan toch dat deze film wat in de vergeethoek belandde? Wel, in de eerste plaats waarschijnlijk omdat Sergio de verkeerde familienaam had. De meeste mensen linken western en Sergio namelijk aan Leone en dat is natuurlijk niet helemaal onterecht. Leone heeft dan ook de meest memorabele western trilogie (A Fistful of Dollars / For a Few Dollars More / The Good, the Bad and the Ugly) ooit op zijn palmares staan, allen met Clint Eastwoord in de hoofdrol. Aangezien beide heren in dezelfde periode actief waren, is het dan ook niet verwonderlijk dat we hier en daar wat gelijkenissen zien ontstaan. De verhaallijn van Django toont bijvoorbeeld duidelijke overeenkomsten met die van The Man With No Name (Eastwood) in A Fistful of Dollars. Bovendien doet het personage van Ringo in Django mij dan weer steeds denken aan The Hunchback (Klaus Kinski) uit For a Few Dollars More.

De vergane glorie van Django is des te opmerkelijk wanneer blijkt dat er zo'n honderd officieuze sequels in de loop der jaren als paddestoelen uit de grond schoten, vier daarvan zelfs nog in 1966. Vooral in Duitsland bleek Franco Nero bijzonder populair aangezien iedere western waarin hij een rol(letje) had, de titel Django met zich mee kreeg. Het enige echte vervolg kwam er uiteindelijk in 1987 met de release van Django 2 (Il grande ritorno - Nello Rosati) waarin Nero opnieuw in de huid van dit legendarische filmpersonage kroop. Daar stopt de legende echter niet aangezien er vandaag de dag nog steeds referenties naar deze klassieker worden gemaakt. In de anime's Fist of the North Star en Cowboy Bebop en de Japanse film Death Trance (2005) valt bijvoorbeeld een personage op te merken dat een doodskist meezeult. Ook de punk-rock groep Rancid en de heavy metal band Danzig werden door de film geïnspireerd tot het schrijven van een track. Last but not least is de hommage van Tarantino natuurlijk bijzonder geslaagd door Franco Nero een cameo (Amerigo Vassepi) aan te bieden in zijn Unchained en hem zelfs een stukje dialoog te gunnen met de 'nieuwe' Django vertolkt door Jamie Foxx.

Uit al het bovenstaande kan je niet anders dan concluderen dat Django zijn plaats verdient naast de meesterwerkjes van bijvoorbeeld Sergio Leone. Weliswaar stilistisch niet sterker, overstijgt deze film Leone's trilogie op één vlak: nog nooit werd een gunslinger muzikaal zo sterk vergezeld als Django op de tonen van Luis Bacalov's song met dezelfde titel terwijl hij moederziel alleen het beeld siert. "Django, have you always been alone? Django, have you never loved again? Love will live on. Life must go on. For you cannot spend your life regretting."
 


Plaats uw reactie

Grushkov op 02/03/2013
Heb deze onlangs nog gezien, en is idd een klassieker. Wist niet dat er vervolg op was. Kom ik zeker nog aan toe.
Maarten op 02/03/2013
Zelf heb ik de sequel nog niet gezien, laat gerust weten wat je er van vond ;)
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...