Pin (1988)
De jeugd van Leon wordt gekenmerkt door jaren van kilte. 
Frankenstein (1931)
Op een kerkhof wordt een begrafenisceremonie gehouden terwijl twee mysterieuze individuen het gebeuren nauwlettend bekijken.
Dracula (1931)
Na een lange reis bereikt makelaar Renfield eindelijk Transsylvanië, maar het laatste stukje richting het kasteel van Graaf Dracula verloopt uiterst...
Carnival of Souls (1962)
Organiste Mary Henry zit met twee vriendinnen in de wagen van haar trip te genieten tot het gezelschap uitgedaagd wordt aan een dragrace deel te nemen. 
Salon Kitty (1976)
In opdracht van de SS moet hoerenmadam Kitty haar befaamde bordeel Salon Kitty elders gaan uitbaten.23/05/2011

Creature From the Black Lagoon (1954)

Creature From the Black Lagoon (1954)

Jack Arnold
Richard Carlson, Julie Adams, Richard Denning, Antonio Moreno, Nestor Paiva, Whit Bissell, Bernie Gozier, Henry A. Escalante, Ricou Browning, Ben Chapman, Perry Lopez, Sydney...
Zie meer details
Archeoloog Carl Maia is op expeditie in Brazilië wanneer hij tijdens een van zijn opgravingen een stuk skelet vindt van een tot dan toe onbekend wezen. Gezien zijn vermoeden dat het om een soort van amfibie gaat, trommelt hij zijn ex-student David Reed - befaamd om zijn onderzoeken op dat vlak - en diens verloofde Kay op om samen met hem verder onderzoek te plegen.
Mark Williams, de baas van David, ruikt geld en besluit het drietal te vergezellen. Maar eens terug op de site te zijn aangekomen merken ze hoe Carl's twee medewerkers brutaal vermoord werden door wat een wild beest lijkt te zijn. Na een ganse week aan opgravingen zonder resultaat vermoedt David dat, door de vele jaren aan erosie, stukken fossiel of skelet zich misschien op de bodem van de rivier kunnen bevinden, daar waar die overgaat in een nog door de mens onberoerd gelaten bron. Deze wordt door de inwoners omschreven als de Black Lagoon.
 
Na een paar duiksessies komen ze in contact met een wezen dat zich zowel onder water als op land moeiteloos weet voort te bewegen. Mark, geobsedeerd door het financiële aspect van een eventuele vangst, verwondt het wezen met een harpoen maar dit blijkt het maar weinig te deren. Diezelfde avond slagen ze er uiteindelijk in het monster te vangen, maar als snel weet deze te ontsnappen terwijl er steeds meer slachtoffers vallen. David, ongerust om de levens van de rest van de bemanning, maant de kapitein aan terug huiswaarts te keren tot blijkt dat het wezen een obstakel voor hen gecreeërd heeft. Wat volgt is een strijd om zo snel mogelijk het oord te verlaten zonder dat het wezen nog meer levens weet op te eisen. Voor David wordt het zelfs heel persoonlijk als blijkt dat het monster een meer dan gezonde interesse vertoont in Kay...
 
Creature From The Black Lagoon is visueel verbluffend! De sets in het begin van de film zijn overtuigend en de weinig bewegende achtergronden weten een relatief realistisch (we schrijven 1954) tempo aan te houden. Aan de mooie outdoor locaties, de props, kledij (waaronder een speciaal ontworpen badpak voor actrice Julia Adams) en tenslotte de look van het monster werd duidelijk heel wat aandacht besteed.
 
Twee verschillende 'acteurs' vertolken het personage van The Creature, namelijk Ben Chapman die alle scènes boven water speelt met een zwaarder pak en Ricou Browning die een iets lichter pak aangemeten kreeg om zich  zo vloeiender onder water te kunnen  bewegen. Die  laatste  doet dat  trouwens  met  een opvallende  en bewonderenswaardige gratie en is daarom ook voor mij diegene die echt gestalte en persoonlijkheid geeft aan het monster. Ik zette acteurs tussen aanhalingstekens aangezien Ricou Browning eigenlijk lid was van de crew die in opdracht van de cameraman wat moest zwemmen onder water zodat die zijn shots kon voorbereiden. Toen men de beelden bekeek was iedereen unaniem lovend over de manier waarop Ricou zich bewoog.


 
Hoewel Jack Arnold regisseur van dienst was (hij zat tevens in de regie-stoel voor Tarantula en The Incredible Shrinking Man), werd James C. Havens aangetrokken om alle scènes onder water in goede banen te leiden en dat deed hij met verve. Meest memorabel moment voor mij is de scene waarin Kay (Julia Adams) op haar eentje rondzwemt, de aandacht trekt van The Creature - ook wel gekend als The Gill Man - waarna die laatste parallel onder haar begint mee te zwemmen.
 
Op vlak van script en dialoog zit het ook zeker snor. Hoewel Hollywood ondertussen al zo'n 30 jaar bezig was met 'talkies' werd er toch nog af en toe teruggegrepen naar een zekere houterige en theatrale vorm van dialoog en vertolking wat hier niet het geval is.
 
Indien ik toch een minder puntje dien aan te halen zou dat het volgende zijn:
Het wordt van begin af aan heel duidelijk gemaakt dat het niet echt botert tussen de personages van David Reed (een geweldige Richard Carlson) en Mark Williams (Richard Denning). Om het allemaal wat erger te maken staan de twee niet enkel professioneel tegenover elkaar maar aast Williams ook op David's verloofde. Tijdens het eerste half uur wordt dit nogal sterk naar voren gebracht en probeert Kay telkens de twee te sussen, maar net op het moment dat ik mij hieraan eventueel had kunnen ergeren werd dit aspect terug naar de achtergrond geschoven. Al bij al een half minpuntje dan maar!
 
The Gill Man was in feite het laatste monster in een enorm succesvolle reeks voor Universal (Dracula, Frankenstein, The Wolf Man,...) en hoewel Creature From The Black Lagoon nog twee sequels voortbracht, zie ik dit eerste deel als hun afscheid in schoonheid.

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...