Pin (1988)
De jeugd van Leon wordt gekenmerkt door jaren van kilte. 
Frankenstein (1931)
Op een kerkhof wordt een begrafenisceremonie gehouden terwijl twee mysterieuze individuen het gebeuren nauwlettend bekijken.
Dracula (1931)
Na een lange reis bereikt makelaar Renfield eindelijk Transsylvanië, maar het laatste stukje richting het kasteel van Graaf Dracula verloopt uiterst...
Carnival of Souls (1962)
Organiste Mary Henry zit met twee vriendinnen in de wagen van haar trip te genieten tot het gezelschap uitgedaagd wordt aan een dragrace deel te nemen. 
Salon Kitty (1976)
In opdracht van de SS moet hoerenmadam Kitty haar befaamde bordeel Salon Kitty elders gaan uitbaten.Door E. Frog
20/11/2011

Conquest (1983)

Conquest (1983)

Een beetje “horror minded” en je hebt vast al gehoord van Lucio Fulci. Niet verwonderlijk want de man heeft een paar ferme culthorrors op zijn naam staan zoals The Beyond(die film waar het bliksemt in de kelder), City of the Living Dead(die waarin een vrouw haar ingewanden ophoest) en het sublieme Zombie 2(die waarin een zombie met een haai vecht). 
Daarbij schoot hij net zoals Jess Franco, nog zo’n productieve ouderling uit de hoogdagen van de horror, films sneller dan zijn eigen schaduw, en beschikt dan ook over een indrukwekkend resumé. Heb je 10 griezelfilms gezien uit de Eighties, de kans is dus groot dat er een Fulci bij was.
 
Zegt de naam je evenwel niets, hier dan even een kleine schets, of beter gezegd, typering om wat gevoel met de “meester” zijn werk te krijgen. Net zoals Argento gaat deze Italiaan eerder voor sfeer, shocks en stijl, en hinkt verhaal en vertolkingen wat achteraan. Bizarro plotwendingen, idem dito personages, soepdikke sfeer, en ranzige horror, dat is Fulci zijn lijflied! Zijn films zijn dan ook geen prestigieuze prijzenpakkers en vallen meer in de guilty pleasure categorie. De eerste ontmoeting met zijn materiaal zal ongetwijfeld onwennig zijn en ongeloof oproepen, maar het zit er dik in dat er een vonk overspringt, onder de huid kruipt en gezellig blijft zitten. Geloof me.
 
Hoewel 99% van zijn werk bestaat uit griezel zitten er ook behoorlijk wat uitstapjes bij. Spaghetti westerns, kostuumdrama’s, kortom, alles wat hem interessant leek om een keer te doen of er geld uit te slaan was een probeerseltje waard. Heroic Fantasy was hot stuff in de 80’s en ook daar wou Fulci een graantje van meepikken. Het was allergemakkelijkst geweest om een goedkope Conan kloon op het videocircuit los te laten met een tot de verbeelding sprekend kaftje, in die gouden tijd verorberden videotheekgangers toch alles, en hoewel Conquest net dat is, goedkoop en laten we eerlijk zijn, her en der gepikt, is het wel op en top Fulci. Het is zeker niet zijn bekendste maar ongetwijfeld een van zijn beste, of toch zeker zijn plezantste. Want hoe je het ook draait of keert, hoe spannend het wordt of hoe gortig sommige make-up effecten ook mogen zijn, in een Fulci film valt er meestal wat te lachen. Door de soms surreële toestanden, de af en toe pijnlijk beschamend slechte vertolkingen, of gewoonweg pijnlijk  foute dingen. Deze factoren maken de films niet slecht of belachelijk, het maakt gewoon deel uit van de aparte aantrekkingskracht. 

 
Het plot kan ik voor geen geld meer neerpennen, maar het heeft iets te maken met een heidense godin -gekleed met slechts een zakdoek rond haar welgevormde kont en een gouden masker dat heel haar hoofd bedekt- die een of ander fabeltjesland onder de knoet houd met zwarte kunst en een leger slecht geföhnde en op bloed uit zijnde Chewbacca’s. Logischerwijs komt er een held met sidekick op de proppen, wat dus uiteraard ook gebeurt. Op het eerste zicht standaard fantasy, buiten het feit dat er een lekkere blote griet dienstdoet als slecht element(Darth vader was nooit zo sexy) Maar niets is minder waar. Zoals ik al zei is de regisseur zijn hand overal zichtbaar, vooral in de lekker gore FX. Zo komen er heel wat hoofden in die niet meer vastzitten aan de rechtmatige eigenaar, en er waanzinnig realistisch uit zien. Andere geweldige dingen om naar uit te kijken zijn de 2 hilarische kartonnen vogels die af en toe opduiken(denk Meneer de uil uit de Fabeltjeskrant en je bent very close), de sidekick zijn bijzonder tot de verbeelding sprekend magisch wapen(een springtouw!), en de finale waarin het afgehakte hoofd van de hoofdrolspeler dienst doet om het kwaad uit te roeien. Ik ben ondertussen zwaar in de spoilerzone aan het knoeien maar ik kon het met de beste wil van de wereld niet laten om te vermelden. Yep, ergens halverwege de film wordt de held letterlijk een kopje kleiner gemaakt en sleurt de sidekick dat kleinood gans de film mee, hopend dat het misschien nog van pas kan komen. Je hoort het, qua bonkers-gehalte is deze film niet van de poes. 
 
Zoals u vermoed is Conquest geen klassiek meesterwerk. But what’s not to love?! Het is hilarisch, een beetje creepy, het heeft de nodige yukfactor en er zitten massa’s blote tieten in! (moesten ze groter zijn geweest, ik had me in een Russ Meyer gewaand) De regisseur pikt personages van die welbepaalde film, leent wat van een ander -zo zie je elementen uit Star Wars en Conan opduiken- en kneed ze samen tot een geweldig origineel geheel waar zowel Fulci fans als liefhebbers van Fantasy zich zullen in kunnen vinden. Zoniet zijn er nog altijd de tieten! Blote!!! Uit op UK import(regio 0)

 
Plaats uw reactie

Jeroen op 18/01/2012
Die screenshots lijken verdacht veel op bepaalde scenes uit de recente film The Immortals van Tarsem Singh. Weten we ook weer waar hij zijn inspiratie vandaan heeft gehaald.
Darko op 18/01/2012
Ja dat klopt, ik denk dat er bij de onderste foto zelfs een foutje gemaakt is en dat het een beeld van Immortals is. (zie trailer Immortals op 2.00)
De gelijkenis tussen bepaalde scènes zal dus idd groot zijn...
op 18/01/2012
Dat verklaart de verschillende kleuren pijlen ;)
megling op 19/01/2012
Welk foutje... :p
Jeroen op 19/01/2012
Hee blote tieten....
E op 19/01/2012
Na een sessie "plank met nagel" heeft Meg beloofd nooit meer een verkeerde pic te posten. Maar aangezien ze een vrouw is houden we ze in het oog... ;-)
jeroen op 19/01/2012
Verstandig!
Een "blowtorch" doet ook wonderen ;-)
Darko op 20/01/2012
Toch een beetje uitkijken dat we de vrouwenbond niet achter ons aan krijgen...verder werk ik altijd met zo'n rode bal in de mond, ze moet dat dan pakweg 24h dragen afhankelijk van welke fout ze heeft gemaakt.
Jeroen op 20/01/2012
Je hebt helemaal gelijk, wat meer rekening houden met de vrouwen.
Een stuk zeep in een sok is net zo effectief en laat geen blauwe plekken achter.

;-)
megling op 30/01/2012
Amai, en ik lees dat nu maar pas... Pas maar op of ik zet er nooit geen blote borstjes meer op :p
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...