The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 12/04/2013

Chained (2012)

Chained (2012)

Jennifer Chambers Lynch
Vincent D'Onofrio, Eamon Farren, Evan Bird, Julia Ormond, Conor Leslie, Jake Weber, Gina Philips, Daniel Maslany, Benjamin DeWalt, Lyndon Bray, Michael Maslany, Kate Herriot,...
Zie meer details
De negenjarige Tim stapt samen met zijn moeder in een taxi.
Beiden zitten nog gezellig na te keuvelen over de toffe namiddag die ze hebben doorgebracht in het cinemacomplex. Die gezelligheid zal echter snel kelderen, want taxichauffeur Bob heeft heel andere intenties dan zijn passagiers veilig op hun eindbestemming te brengen. Hij neemt ze mee naar zijn eigen huis in the middle of nowhere en sleurt Tim’s moeder de woonkamer binnen. De kleine jongen wordt overmand door onmacht en schrik wanneer hij plots beseft dat dit de laatste keer is dat hij zijn moeder levend zal zien. Al snel wordt duidelijk dat de slachtoffers van Bob uitsluitend vrouwen zijn en zo wordt Tim in leven gehouden om als persoonlijke slaaf te dienen. Maar hoe zal deze situatie nu verder evolueren?

Chained is de nieuwste film van Jennifer Lynch, dochter van die andere grote en alom gekende Lynch, maar is zeker niet haar debuut. We weten ondertussen al dat ze absoluut iets in haar mars heeft want dat bewees ze onder andere met Surveillance. Jammer genoeg had ze ook het een en ander goed te maken na haar miskleun Hisss.

De film lijkt twee pistes te volgen en in eerste instantie wijst alles in de richting van een zoveelste torture porn. Dat was waarschijnlijk ook het originele uitgangspunt, maar Jennifer besloot het script te herschrijven. Op die manier werd de set-up behouden, maar nam ze het besluit om ook aandacht te besteden aan de ontwikkelingen van de personages. Daar ben ik absoluut voor te vinden, ware het niet dat naast die klemtoon ook voldoende tijd in het verhaal zelf gestoken moet worden. En dat werd hier niet meteen gedaan.

Hoewel de intro meteen naar je keel grijpt, houdt die je jammer genoeg niet vast. De killer straalt een beangstigend gevoel uit, maar kruipt niet onder je huid omdat het verhaal een meer uitgediepte kijk mist op de relatie tussen Bob en Tim. Eens de moeder out of the picture is, krijgt Tim de nieuwe regels en dagindeling te horen. Dat alles wordt er deftig in gedrild, maar het probleem is dat alles zo smooth lijkt te verlopen. De jongen, die voortaan de bijnaam Rabbit krijgt, probeert weliswaar een keer te vluchten maar uiteraard mislukt die poging. Eenmaal we dat achter de rug hebben, springt de film negen jaar vooruit en blijkt Tim dus 18 jaar oud te zijn. Wat echter in die tijdsspanne gebeurd is, blijft te vaag en is een gemiste kans. Had men meer tijd en energie in dit segment gestoken, kon hier namelijk de basis gelegd worden voor de rest van een diepgaand verhaal. Nochtans was er zeker ruimte voor een extra tien minuten, want de totale speelduur van Chained (ongeveer 90 minuten) kan je niet ellenlang noemen.

Voor mij persoonlijk mocht er ook wel een grotere portie on-screen geweld in de film verwerkt zijn. Onze furieuze en gekwelde seriemoordenaar brengt met regelmaat van de klok een nieuw slachtoffer mee naar huis om zijn lusten op bot te vieren, maar tijdens de ganse film zien we slechts drie slachtoffers effectief in beeld waarvan eentje al Tim’s moeder is. Daarenboven blijven Bob’s motieven voor dit alles nogal vaag omdat er slechts enkele flashbacks zijn om ons enig inzicht te verschaffen.

Stelt de film dan teleur? Eerlijk gezegd niet helemaal! Dat komt door de zeer goeie acteerprestatie van Vincent D’Onofrio die het niveau van Chained op zijn eentje omhoog tilt. Tevens denk ik dat deze, indien men had gekozen meer mainstream te gaan, ongetwijfeld in de prijzen zou gevallen zijn bij de een of andere academy. Op het einde van de film is er trouwens nog een meer dan geslaagde twist die de kijker van enkele antwoorden voorziet op diverse plotholes doorheen de speelduur. Of dit helemaal bewust was of eerder puur toevallig, daar ben ik nog niet helemaal uit.

Chained is uiteindelijk niet de film geworden die het eigenlijk wel kon zijn. Hopelijk zullen Lynch en de producers hun lessen trekken om zo bij een eventuele volgende samenwerking een meer solide film af te leveren.
 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...