The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 21/01/2014

Bounty Killer (2013)

Bounty Killer (2013)

Henry Saine
Matthew Marsden, Kristanna Loken, Christian Pitre, Gary Busey,...
Zie meer details
Bounty Killer is een B-film zoals er meer mogen zijn: lekker rauw, dikke actie en geen pretenties. Het laat wat steekjes vallen en werkt niet op alle vlakken, maar het is uitstekend vermaak voor een verloren zondagmiddag.  
De wereld is ten dode opgeschreven, dat hebben we al in genoeg films gezien. Ditmaal zijn het echter geen aliens, godzilla’s of natuurrampen die het einde der tijden inleiden. Nee, het zijn bankiers en eigenaren van grote conglomeraten die er met hun hebzucht voor hebben gezorgd dat de aarde tot een onherbergzaam leefgebied is verworden. Vervolgens zijn ze er vandoor gegaan, wat er de slachtoffers van hun daden toe heeft geleid een geheim genootschap op te richten, genaamd de Council of Nine. Deze Council betaalt premiejagers een mooie som geld om de bankiers op te jagen en op gruwelijke wijze terecht te stellen. Deze bounty killers zijn de filmsterren van hun tijd en de grootste onder hen is de mooie Mary Death (Christian Pitre). Ze is de protegé van de laconieke Drifter; de allereerste premiejager die inmiddels aan lager wal is geraakt. Als plots een premie op Drifters hoofd wordt geplaatst, vlucht hij door het post-apocalyptische landschap op zoek naar de Council of Nine om zijn onschuld te bewijzen. Mary Death zet echter de achtervolging in, maar komt er al snel achter dat ze niet de enige is die Drifter wil terechtstellen en dat ook in deze woestenij niets is wat het lijkt.

De toon van Bounty Killer is al snel gezet: bloed, actie en cheesy dialogen. Dat is waar het allemaal om draait in dit op grindhousefilms geïnspireerde geweldspektakel. Na een hele foute introductie met magere CGI en een lekker foute ‘trailer-voiceover’ worden we getrakteerd op een demonstratie van de killerkwaliteiten van de hoofdrolspelers. De actiesequenties zijn heerlijk over the top en bruisen van de kracht. Het is niets wereldschokkends of innovatiefs, maar gewoon ouderwetse onversneden actie met een lekker B-film sausje erover. Denk Mad Max, mede dankzij de uitgestrekte woestijnsettings, en Doomsday met een vleugje Hobo With a Shotgun. Het bloed vliegt in het rond, de kogels lijken eindeloos en hoewel de actie af en toe wat eentonig wordt, zit je nooit lang verlegen om een smakelijk duel.

De gruwelijke moorden zijn echter niet het hoogtepunt van de eerste twintig minuten. Dat is namelijk de prachtige Christian Pitre in de rol van Mary Death. Met een paar fijne slomo’s wordt ze geïntroduceerd, waarna ze op moordtour gaat en in de harten van vele mannelijke kijkers gesloten wordt. Pitre is de hoofdattractie van deze film voor menig man en gelukkig voor hen wordt ze veelvuldig (en schaars gekleed) in beeld gebracht. Dat ze daarnaast niet geheel onverdienstelijk acteert is een leuke bonus. Het is vooral de energie waarmee ze haar rol vertolkt die ook de minder actierijke delen de moeite waard maakt. Hetzelfde geldt voor de rest van de cast overigens: iedereen lijkt zich goed vermaakt te hebben tijdens het filmen van Bounty Killer en dat vertaalt zich naar energiek acteerwerk dat ook de kijker zal enthousiasmeren. De acteerprestaties mogen misschien niet altijd van hoge kwaliteit zijn, veelal voelt het passend bij de bizarre wereld waarin de personages moeten zien te overleven. En als Gary Busey (Lethal Weapon, Fear And Loathing In Las Vegas) en Kristanna Loken (Terminator 3, diverse Uwe Boll films) dan hun, wat geforceerde, opwachting maken is het feest compleet en is duidelijk dat we het allemaal maar niet teveel moeten overpeinzen – mocht daar dan nog enige twijfel over zijn.

Helaas heeft Bounty Killer ook zijn mindere punten. De wat geknutselde komische elementen komen bijvoorbeeld niet altijd goed uit de verf. Drifters sidekick Jack laat af en toe goed van zich horen, maar Matthew Marsden zelf lijkt teveel bezig met stoïcijns voor zich uit te kijken. Ook Pitre is geen komisch wonder, dus verwacht niet teveel cheeky humor zoals we dat vaak zien in andere op grindhouse geïnspireerde films. De glimlach zal vooral op je gezicht verschijnen wanneer de twee hoofdrolspelers de zoveelste Gypsy (witgeverfde kannibalen) op brute wijze afmaken of als Drifter op heroïsche wijze de ene na de andere clichématige oneliner eruit gooit. De fun van deze film zit ‘m in het achterover hangen en niets, maar dan ook niets, wat op beeld verschijnt serieus te nemen.

Fun, dat is dan ook wat regisseur Henry Saine voor ogen had toen hij zijn gelijknamige short uit 2011 onder handen nam als aanvulling in de B-filmcatalogus. Pure, onvervalste actie met mooie vrouwen, bizarre personages in een fantasierijke post-apocalyptische wereld: het is kinderlijk-, oppervlakkig- en laagdrempeligheid op haar best. Iedereen die ook maar enige waarde hecht aan een diepgaand verhaal, topacteurs en top-of-the-line special effects mogen met een GROTE boog om Bounty Killer heen lopen. Diegenen die echter genoten van Machete kunnen Bounty Killer blindelings kopen. Hoewel het niet de productiewaarden van Rodriguez’ grindhousefeest kent, noch dezelfde hoeveelheid coolness, is Bounty Killer zeer genietbaar voor de actiefans onder ons, zolang je alle ernst laat varen. Dat is dan ook het belangrijkste advies dat ik ieder die deze film gaat zien kan geven: pak je bak popcorn, plof neer in de zetel en geniet van 93 minuten rust voor je brein en genot voor je ogen.

(Distributeur: Splendid Film / Vanaf december 2013 verkrijgbaar in de gekende multimedia stores)Plaats uw reactie

Grushkov op 28/01/2014
Had em zien staan, maar de review bewust niet gelezen. Ik heb ervan genoten, de review heb ik ondertussen doorgenomen, en kan ik me in vinden. Ik vond het dan bij momenten een Tarantino gehalte hebben.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...