The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 17/04/2013

Blancanieves (2012)

Blancanieves (2012)

Pablo Berger
Maribel Verdú, Daniel Giménez Cacho, Ángela Molina, Pere Ponce, Macarena García, Sofía Oria, Josep Maria Pou, Inma Cuesta, Ramón Barea,...
Zie meer details
Vorig jaar kon je gerust bestempelen als hét jaar van de zombies, maar welke tendens zal 2013 kenmerken?
Als we kijken naar de eerste paar maanden wordt dit blijkbaar het jaar waarin sprookjes terug hip worden. Vooral Sneeuwwitje kwam al uitgebreid aan bod met films als Snow White and the Huntsman en Mirror Mirror. Maar of het nu echt wel nodig was om de winterslaap van dit mooie meisje hiervoor te doorbreken blijft nog steeds de vraag.

Zal derde keer dan scheepsrecht zijn? Leve Blancanieves, maar vooral ook leve Pablo Berger! Deze man verschuilt zich niet achter hedendaagse technieken als 3D en overbodige CGI. Een ramp voor de jeugdige kijkers onder ons, maar voor de echte filmfans is deze zwart-wit parel een ware verademing. Blancanieves is dan ook bedoeld als een ultiem eerbetoon aan de stille film.

Qua verhaal werd het geraamte van het oorspronkelijke sprookje van de gebroeders Grimm behouden. De film speelt zich af in Sevilla, Spanje, waar we kennis maken met Atonio Villalta die de Plaza de Toros in het begin van de jaren 1900 trotseert. Deze arena is een begrip in Spanje en ver daarbuiten. Het is de plaats waar menig mannen de strijd met stieren hebben aangegaan, zo ook Antonio. Hij betreedt de arena om er met maar liefst zes stieren te strijden! Alles lijkt goed te verlopen en de overwinning is binnen handbereik maar, terwijl hij de zege iets te voorbarig aan zijn vrouw opdraagt, slaat het noodlot toe en verliest hij het bewustzijn. Wanneer hij na menige tijd terug ontwaakt uit zijn comateuze toestand blijkt hij verlamd te zijn van kop tot teen.

Dat is echter niet de enige opdoffer die hij te verwerken krijgt. Hoewel Antonio verneemt vader te zijn geworden van kersverse dochter Carmencita, heeft zijn vrouw de bevalling helaas niet overleefd. Een wirwar aan emoties overvalt hem waardoor hij er niet in slaagt Carmencita in zijn armen te sluiten. Hij besluit naar zijn landgoed terug te keren om te revalideren, samen met zijn liefhebbende verpleegster Encarna. Zijn dochtertje werd ondergebracht bij haar grootmoeder die zal instaan voor haar opvoeding. Wanneer ook die jaren later komt te overlijden zit er voor Carmencita niets anders op dan aan te kloppen bij haar vader en zijn nieuwe vrouw, de boze stiefmoeder.

Het is verrassend, maar wel zeer verdienstelijk, dat een film als Blancanieves vertoond kan worden op het BIFFF. Ook vorig jaar werd er met The Artist de toon gezet voor dit genre, een film die al snel bejubeld werd en overladen met superlatieven en de daarbijhorende beeldjes. Deze Blancanieves mag gerust qua niveau op dezelfde trede gezet worden en is een echte kanshebber om de beste film in zijn categorie te zijn.

Pablo Berger weet je met deze film opnieuw te prikkelen om dit aloude verhaal te herontdekken. Het is bijzonder leuk en uitdagend om mee te gaan in zijn visie. De stierengevechten zijn een lust voor het oog en door deze scènes in het begin van de film te plaatsen wordt er onmiddellijk een zekere spanning gecreëerd. De toon was meteen goed gezet. Naïef zijn we als kijker natuurlijk ook niet. We weten dat deze spanning zal resulteren in een of andere gebeurtenis en hierna de bal pas echt begint te rollen. Hoewel dit alles inderdaad min of meer volgens de verwachtingen loopt, gaat de spanning hierdoor niet verloren!

De persoonlijke tragedies die zich afspelen in het leven van Antonio grijpen je naar de keel. Ook al wordt er geen enkel woord gesproken, toch is de verbondenheid met het hoofdpersonage fenomenaal groot. Grotendeels is dit ook te danken aan het charisma van de verschillende acteurs. Encarna, de boze stiefmoeder, wordt heerlijk neergezet door Maribel Verdú (Y tu mama también) en is van groot belang bij het geheel van Blancanieves. Ze is gedreven door ambitie en overmand door jaloezie. Verder wordt er hier en daar een tikkeltje humor in het geheel verwerkt wat resulteert in enkele luchtigere momenten. Sofia Oria, die de volwassen Carmencita vertolkt, blijft door haar charme en oogverblindende schoonheid op het netvlies gebrand. En dan hebben we nog niet gesproken over de zeven dwergen. Of waren het er nu maar zes? Hilariteit ten top telkens ze in beeld komen.

Zoals reeds aangegeven heeft Pablo Berger het originele sprookje vrij goed bewaard. Het geheel werd opgewaardeerd met Flamengo-muziek en die soundtrack voelt losjes aan en past bij de gebeurtenissen die op het scherm afspelen. Als er dan toch een puntje van kritiek genoemd mag worden: het geheel is misschien net iets te perfectionistisch afgewerkt, waardoor Blancanieves bij sommigen als ‘te gemaakt’ over kan komen.
 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...