The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 07/04/2013

Antiviral (2012)

Antiviral (2012)

Brandon Cronenberg
De laatste jaren werden we verwend met enkele titels van Canadese oorsprong en Antiviral is daar zeker eentje van. 
Brandon Cronenberg is de man achter het project, hij schreef het verhaal en regisseerde de film. Voor diegenen die nog zouden twijfelen: hij is inderdaad de zoon van David Cronenberg (Shivers, The Fly, Eastern Promises) en heeft dus onmiddellijk bij velen een zekere reputatie hoog te houden. We kunnen het meer dan gewaagd noemen dat hij in de voetstappen van zijn vader wil treden en dat met een sci-fi horrorfilm. De appel valt niet ver van de boom? Een bijzonder toepasselijk gezegde.

Idolen en iconen. Justin Bieber en Lady Gaga hebben menig harten al sneller doen slaan en hun fans doen soms de gekste dingen om er net zo uit te zien als hen. Rond die steling werd Antiviral opgebouwd. De film speelt zich af in een vergevorderde en moderne maatschappij. Mensen willen niet enkel meer de looks van hun idolen kopiëren maar ook hetzelfde beleven, zelfs als dat betekent hun ziektes te delen! The Lucas Clinic heeft zich hierin gespecialiseerd. Wanneer de idolen een verkoudheid of griepje hebben opgelopen, dan neemt de Clinic wat bloed van hen af. Na enige analyse wordt het staal gereproduceerd met als enige doel een antwoord te bieden op de vraag van de markt. Syd March, gespeeld door een sterke Caleb Landry Jones (The Last Exorcism, Byzantium), is de verkoper in dit hele verhaal en moet zijn klanten zo goed mogelijk begeleiden bij hun keuzes. Hij is mede verantwoordelijke voor de aankoop van de goede en juiste ziektes.

Maar zoals in iedere handel worden ook hier de grijze zones opgezocht. Syd wil zijn kapitaal verder aandikken en smokkelt diverse virussen mee om deze dan verder te verkopen op de zwarte markt. Op een dag krijgt hij van zijn werkgever de opdracht bloed af te nemen van de wereldberoemde actrice Hannah Geist. Syd ziet hier meer dan ooit de opportuniteit om snel geld te verdienen. Het bloed mee smokkelen zou te verdacht zijn, daarom besluit hij zichzelf te injecteren met het staal van de actrice. Nog voor er enige analyses uitgevoerd zijn, voelt een belabberde Syd dat de infectie een ‘succes’ was. Wanneer de actrice na een week echter overlijdt, breekt bij hem het angstzweet uit. Heeft hij met het oog op wat geld zijn doodvonnis getekend? En hoe lang heeft hij nog om te achterhalen welke mysterieuze ziekte Hannah Geist wist te vellen?

Het debuut van Brandon is best speciaal te noemen. Qua vakmanschap heb ik weinig tot zo goed als niets negatiefs te vertellen. De filmt blinkt uit in zijn eenvoud en werd doordacht en netjes uitgevoerd. En dan heb ik het niet alleen over het verhaal op zich. Zo zijn de beelden van Karim Houssain (Hobo with a Shotgun, The Theatre Bizarre) echt doordacht geschoten, zijn de karakteristieken van de personages duidelijk omlijnd en werd er bijzonder bewust omgegaan met de kleuren van de settings. Zo is de wereld van Syd opgebouwd uit hele bleke tot zelfs spierwitte tinten die je het gevoel van uitzichtloosheid geven. Het steriele van Syd staat bijvoorbeeld lijnrecht tegenover het felle kleurgebruik bij de idolen. Waar eenzaamheid en afstandelijkheid welig tieren bij ons hoofdpersonage, ervaar je in de wereld van de idolen hoop en gelukzaligheid. Als je daar even verder over nadenkt is dat niet meer dan normaal. De fans moeten namelijk iets hebben om naar op te kijken, maar hoe ver willen ze gaan om dat 'geluk' te evenaren?

Brandon creëerde een universum dat wel degelijk ook in de realiteit zou kunnen bestaan. Onze technologie staat er ongetwijfeld al ver genoeg voor. Gelukkig is er nog het morele vraagstuk dat ons tegenhoudt om dergelijke praktijken in onze hedendaagse wereld uit te oefenen.

In Antiviral werd de morele grens meer dan overschreden aangezien Brandon ons een nieuwe vorm van kannibalisme heeft voorgeschoteld. Terwijl er op zich geen liter bloed vloeit, zadelt hij ons wel op met een ongemakkelijk en naar gevoel in de maag. Dit bewijst eens te meer dat deze debutant hier heel creatief te werk is gegaan qua body-horror film. Soms is het idee van een gebeurtenis erger dan het ook daadwerkelijk voor je te zien en het is absoluut een gave om dit gevoel bij de kijker op te wekken. Cronenberg charmeerde me er dan ook enorm mee, af en toe zou je zelfs gaan denken dat niet de Junior maar de Senior de touwtjes in handen had. Niet moeilijk aangezien je toch wel makkelijk links kunt leggen naar bijvoorbeeld The Fly en eXistenZ.

Het minpunt aan Antiviral is dat die met een speelduur van 108 minuten eigenlijk te lang is. Je voelt duidelijk dat het verhaal oorspronkelijk voor een kortfilm bedoeld was. Het tempo is enorm traag en zal voor veel kijkers een struikelblok betekenen. Ook was voor mij het belerende iets te agressief aanwezig. Het wijzende vingertje naar de maatschappij mag zeker, maar mocht toch net iets minder nadrukkelijk zijn.

Er worden twee dingen duidelijk na het bekijken van Antiviral. Als eerste bewijst Caleb Landry Jones hier voor het eerst echt veel in zijn mars te hebben. Hopelijk kunnen we hem in de toekomst nog zien opduiken in dit circuit van de fantastische film en kiest hij dus niet (enkel) voor de blockbusters. Verder moeten we ons geen zorgen te maken omtrent de verdere toekomst van Brandon Cronenberg in de filmbranche. Hij geeft ons met deze film een knap staaltje van zijn kunde en visie. Al zijn er nog wat aspecten die verder bijgeschaafd moeten worden, zie ik die bij toekomstige projecten zeker in orde komen!
 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...